ParaRetro prvi put

 
Ove godine, na početku sezone, kako to uobičajeno znam učiniti, nisam plasirao prvoaplisku šalu, već utrošio vrijeme na organizaciju ParaRetro okupanja, pošto okupanja više nisu zabranjena. Nadam se da mi ne zamjerate na prvoaprskom propustu.
Ideja o retro okupljanju i luftanju tih starih krpa u meni zrije veće neko vrijeme. Prvo sam mislio napraviti retrospektivu fotografija za 20 godina letenja, pa za 25 godina, onda nam je svima COVID-19 pomuti planove i razumove te se, evo, došlo i do 30 godina letenja. Mojeg, ali tu je negdje i PG letenja u RH. Znam samo nekoliko geoparda koji duže u Hrvatskoj lete od mene, ali samo je jedan živući i u letačkom kontinuitetu. Sad vodi neku Agenciju za zalutale pilote.
S Badelom i Ivekom iz Doleta sam našao zajednički jezik, da ne kažem zajednički nerazum, vrlo brzo. Na jednoj kavi u Svetoj Klari. Ideju su prihvatile kolege iz Feniksa, Grifa i Fenisa. U petak sam izvukao iz garaže, s najgornje police (a nije mala, niska, niti plitka) 18 krila. Uz još 2 novodobnija krila, miniwing i tandem, zaokružio sam na 20. Sām sám sebe iznenadio koliko ih je. Ivek je rekao da ima i on nekoliko raga iz prošlih vremena: Freex Funiaca, Edel Sabera, Kimfly Winda... I tako je to krenulo.
Teren za takvu vrstu letenja trebao bi biti školski. Dvojba je bila između Kupljenova i Malog Kalnika. Obzirom na ranije iskustvo i infrastrukturne prednosti te veću vjerojatnost južnih smjerova vjetrova, izbor je pao na Mali Kalnik. Kolege iz Feniksa su dogovorile DVD dom u Dropkovcu i samo nam je trebao termin. Veljača je odmicala. Pa je već nastupio i ožujak. Dvojebe više, a ni manje nije bilo. Početak travnja. Koji bi mogao biti najbolji početak travnja od aprililijskog prvog travnja. Neki od vas su posumnjali u zbiljnost naše ozbiljnosti u organizaciji ovog događanja. Ipak, najava je bila znatno ranije od najšaljivijeg dana u godini. Elem, vrijeme nas je tako poslužilo, nagradilo da će se dugo u Deklišancu, Gornjoj Rijeki i Dropkovcu prepričavati kako smo letjeli prema Badelovom dnevnom rasporedu. Od 11 do 14 h okupanje i letački program po vjetrovima promjenjivih smjerova i jačina.
Od 14 do 15 h ručak u sjenici na startu i prolazna kiša.
Od 15 do 18 h nastavak letenja uz prigodan vjetar i sunčano raspoloženje.
19 h nadalje večernji retro program uz prigodni kviz i večeru. Moram istaknuti nekoliko posebnih trenutaka u cijelom okupanju.
Letački program je otvorio pilot inicijala DK na krilu Advance Omega 1. Letački program je zaključio posljednjim letom pilot inicijala DK (a nije isti kao onaj prvi) na krilu Advance Omega 1. Najtraženije krilo ParaRetro okupanja je bilo upravo prva Omega Naprednog proizvođača krila iz 1989. godine. Uz ovo krilo tražio se let više na Omegi 3 iz 1994., Apco Xtra iz 1995., Edel Saberu iz 1996., Apco Futuri iz 1997., Advance Sigmi 4 iz 1998., Apco Bagheeri iz 1999., Gradient Avaxu RSE iz 2003., WOC Nemesisu iz 2004., Advance Omegi 6 iz 2004., Gin Boomerangu 4 iz 2005., Gradient Avaxu RSF iz 2005., Gin Boomerangu iz 2009.
Bila je i jedna prvoaprilska šala. Naime, jedan naš iskusni pilot, akrobata i natjecatelj, najdugovječniji sudionik preciznoletačkih natjecanja, vrhunski XC pilot i šaljivdžija u slobodno vrijeme, izbacio je rezervni padobran koji se odvojio od njega i parajedriličarokog sklopa. Ubrzo smo uvidjeli da se radio o pošalici. Samo su još psi lajali na slobodno padajući uteg ovješen na rezervni padobran.
Najretro letački kombinezon je donio na sebi naš najdugovječniji izbornik XC reprezentacije i nosioc nekoliko XC rekorada. Prepoznat ćete ga po žarko žutim bočnim prugama i središnjim liht lila froloscentnim prednjicama i zadnjicama. Došao je u pratnji bivšeg i sadašnjeg izbornika XC reprezentacije dok ih je na poletište i hranilište Malog Kalnika odvezao još jedan ražalovani XC izbornik u mirovini.
Da skratim priču. Okupalo nas se 66 odraslih duše, šestero malodobne djece i 3 pasa, kako sam uspio pobrojati iz upisne knjige, iz brojnih fotografija i videa. Odleteno je 50-ak letova na 30-ak krila. Branko je spravio preko 100 kobaja u kotlovini na 2 floora. Ovim putem želim se zahvaliti prvo Branku na kuharskom angažmanu. Potom tri drugarice kuharice pod sjenicom Dudi, Nataši i Vesni. Gljivi na prijevozu krila, siceva, retroletača, djece i gledaoca. Mićiju na parking organizaciji. Vanji na zamjeni novaca za biljete, Boxu na izradi biljeta, Tomcu na donaciji u škrletu i frankovki, mojem susjedu Štefu Mihaličeku na donaciju u delancu pretežno od graševine. Edi i Mirdi na potrazi za prikladnim DVD-om od Šoprona, Borja do Deklišanca, Gornje Rijeke i Borja. Bori na sklapanju preslatkog videa o okupanju. Feniksovcima, Grifovcima i Fenisovcima u pomoći organizacije.
Zahvaljujem se Fly awayu na požrtvovnosti i brojnosti. Zahvaljujem se Darku Miškecu kaj je ponukao svoje školarce da posjete ovaj retrookup. Zahvaljujem Kolibrima, Letovcima, PARAfreeKovcima, Jastrebima, PJK Zagrebovcima i svim ostalim posjetiocima dobre volje.
Zahvaljujem se vlasnicima zemljišnih parcela u katastarskim općinama Deklišanec i Vojnovec Kalnički. Zahvaljujem se Neni i Badelu na večernjem kulinarskom programu. Hvala svim sudionicima festivala viceva u predkviznom programu. Posebna zahvala Iveku na poučnom kvizu. Ovdje moram iskoristiti priliku da vas izvjestim o dugim i konciznim pripremama specijalnog večernjeg poučnog izdanja letačkog kviza. Ivek je pripremio 60 pitanja iz područja ONO i DSZ te zrakoplovstva. Svi, svi do jednog sudionika SVPIL kviza, su ispali, nakon žilave borbe. Tek kod 7. (slovima: sedmog) pitanja. Ostatak večeri smo se zabavljali kroz slijedećih 53 pitanja SVPIL kviza.
Zahvalio bih se u ime organizacijskog stožera svim posjetiocima, sudionicima i parcipijetima u donacijama kako bismo ovaj prvi PraraRetro održali. Nadam se da se vidimo i dogodine.
 
Teks: Antoni Buljan Toni
Video: Boris Kovač Boro


_________________

Izrada web stranica © Pintardesign.hr / 2018

Kalnik Live Streaming